Omgeving

Minicamping het Zwerversnest ligt nabij verschillende uitvalswegen, prachtige natuurgebieden en het welbekende Tjeukemeer. Centraal gelegen tussen de 3 provinciën: Friesland, de kop van Overijssel en de Noordoost Polder in Flevoland. In de nabije omgeving vindt u Nationaal Park De Weerribben, het Tjeukemeer, het IJsselmeer, het Kuinderbos, Natuurgebied De Rottige Meente, de bossen van Gaasterland etc. Te veel prachtige natuur op om te noemen!

Vanaf de camping (knooppunt 70) kunt u diverse mooie fietstochten maken. Er zijn prachtige uitgebreide wandel- en fietsroutes, waaronder het Zuiderzeepad en de Tjongerroute,  Rondom de camping kunt u genieten van de prachtige weidse uitzichten. De camping ligt op slechts 7 km van Lemmer en ca. 10 minuten vanaf de A6. Kortom: genieten van de rust, ruimte en natuur en op korte afstand van voorzieningen en uitvalswegen! Ook de voormalige vissersdorpjes Lemmer en Blokzijl bieden volop mogelijkheden om lekker te winkelen.

Friese meren

De Friese meren zijn zeer geliefd onder recreatieve Nederlanders. Hier kunt u naar hartenlust zeilen, surfen, zwemmen en vissen. Het gebied is populair vanwege de combinatie van watersport en de gezellige dorpjes. Een bezoek aan de Friese meren en Gaasterland staat garant voor afwisseling! Ga op pad en verken het weidse landschap, de meren, de kust en de bossen. Het gebied is geschikt om met de fiets, wandelend, per boot of kanovarend te verkennen. Er zijn vele bezienswaardigheden, attracties en evenementen in de buurt. We vertellen u er graag meer over!

Lemmer

In Lemmer is veel te doen. Dit oude vissersdorp verdient met recht de naam “Poort van Friesland”, waardoor het een sfeervol en maritiem centrum heeft. Midden in het dorp meren veel watersporters af. Het is dan ook zeker een aanrader te struinen langs de originele winkeltjes, vaak gevestigd in historische panden. Populair zijn de gezellige terrassen langs de kades. Mensen zitten er graag, omdat de boten voor hun neus langs varen. Het vaarwater door Lemmer is immers een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer.

Woudagemaal in Lemmer

Het Woudagemaal, een  monumentaal stoomgemaal – af en toe nog in werking – staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Even indrukwekkend als de stoomtechniek, is de fraaie architectuur gebaseerd op de Amsterdamse school. Bovendien is in 2011 het nieuwe bezoekerscentrum geopend. Hier maakt u op spectaculaire wijze kennis met alle boeiende aspecten van het Woudagemaal.

Natuurgebied Rottige Meente

Een prachtig mooi natuurgebied op slechts 8 km. afstand van de camping. Hier kunt u wandelen, fietsen en varen. Over het Voetpad en langs de Scheene met de oude huisjes van rietsnijders en vissers heeft Staatsbosbeheer een gemarkeerde wandelroute van ongeveer 15 km. uitgezet. Een andere wandelroute van 3 km. gaat over vlonders door moerasbos en langs rietvelden. 

Vanuit een kano kunt u het gebied weer op een heel andere wijze leren kennen. Hiervoor hebben wij het zwerfarrangement met Kayak Tjonger Tours opgezet. Voor meer info zie onze arrangementen https://www.hetzwerversnest.nl/acties-en-arrangementen/

Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer diverse excursies onder leiding van de boswachter. Dit is een belevenis op zichzelf! Meer info over actuele activiteiten op https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten

Vissen op de Tjonger

Op de website van Ivo Nijboer ‘De Sportvisbrigade‘ vind je de volgende tekst: ”De Tjonger is misschien wel één van de mooiste wateren om te gaan vissen als je in Friesland op visvakantie bent of woont. Er zijn verschillende soorten vis te vinden in de Tjonger, zoals brasem, zeelt, ruisvoorn, snoek, baars en karper. Vissen op voorn kan het hele jaar door, terwijl het vissen op andere soorten beter is tijdens bepaalde seizoenen.

Zo is de snoek bijvoorbeeld goed te vangen tijdens de herfst en winter, terwijl de brasem en karper het beste te vangen is tijdens de lente en zomer. Wij nemen je mee in het vissen op Tjonger, benoemen de verschillende stuwvakken en geven je tips en tricks per vissoort!”. Ook schreef hij meerdere artikelen over het vissen in Friesland, de Friese meren, Tjeukermeer, Lemmer en ook over het vissen van de Elfstedentocht. Zeker een tip om even op zijn site te kijken: https://www.sportvisbrigade.nl/vissen-in-de-regio/friesland/

Fietsroutes: Laat je verrassen door Friesland!

Visit Friesland

Onderstaande fietsroutes worden je aangeboden door Visit Friesland. Kan je geen genoeg krijgen van fietsen, maar fiets je liever niet steeds hetzelfde rondje? Wil je kilometers maken met je fiets? We zijn allemaal buitenmensen en die horen in de natuur! Geniet van slingerende paden door het verschillende landschap van Friesland. Vanaf de camping kun je bijvoorbeeld de fietsroute ‘Leven met het water’ (Wolvega-Spanga-Nijetrijne) of de fietsroute ‘Gaasterland’ (Lemmer-Sloten-Balk) ontdekken. 

https://www.fietsnetwerk.nl/partners/visit-friesland/

Afwisselende fietstocht door polderlandschap | Southwest Friesland Tourist Board (waterlandvanfriesland.nl)

Maar ook een uitstapje naar de Noordoostpolder of de Kop van Overijssel is vanaf de camping goed te doen. 

 

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest

Costa Rica, het Amazoneregenwoud, Australië… Verre bestemmingen waarvoor u de Nederlandse grens helemaal niet over hoeft! U kunt namelijk ook een bezoek brengen aan de jungletuinen van de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Door de ANWB al vier jaar op rij verkozen tot ‘Leukste uitje van Flevoland’. Reis mee door Azië, Australië, Midden- en Zuid-Amerika en geniet van heerlijke kleuren en geuren. Bewonder duizenden wilde en zeldzame orchideeën, voer vissen, schildpadden en vrolijke papegaaitjes in de Lorituin en kom in de grootste vlindertuin van Europa oog in oog te staan met meer dan 2000 tropische vlinders!

De Orchideeën Hoeve biedt voor zowel jong als oud alles voor een leuk, leerzaam en spannend dagje uit. Kinderen kunnen meedoen aan een spannende speurtocht en lekker ravotten in het Mangrovebos Speelparadijs; een waterrijke binnenspeelplaats met schildpadden.  Bezoekers komen in een sprookjesachtige bloemenwereld waar duizenden fuchsia’s, begonia’s, geraniums, petunia’s en vlijtige liesjes een oneindige wolk vormen. Het bloemenspektakel is te zien in een enorme glazen serre van zeven meter hoog. Het geeft een ultiem zomergevoel. Ook zijn er idyllische prieeltjes, gezellige zitjes en een bistro met allerlei zomerse heerlijkheden, zodat u op uw gemak kunt genieten van al dat moois. Bovendien is de Orchideeën Hoeve geheel overdekt, rolstoelvriendelijk en 7 dagen per week geopend! 

https://www.orchideeenhoeve.nl/activiteitenkalender/

Kuinderbos

Aan de noordoostrand van het vlakke land van de Noordoostpolder ligt een onverwachte parel: het Kuinderbos . Het Kuinderbos (1100 hectare) is het grootste aaneengesloten bos van de Noordoostpolder. Hier kunt u, ook in de winter, heerlijk beschut wandelen. Gelegen aan de rand van de provincie Flevoland, grenst het aan Overijssel en Friesland.

In het bos vindt u wandel-, natuur- en fietspaden, speelweiden, picknickplaatsen, kampvuurplaatsen en historische ruïnes. Er zijn wandelroutes, een “natte neuzenpad” en hondenlosloopgebied, ATB-route, de Kuinderbosfietsroute en een ruiter- en menroute. Het bos strekt zich uit over de grens met de provincie Overijssel. Zo bent u maar enkele kilometers verwijderd van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Het wemelt er van de bijzondere planten, paddenstoelen, vlinders, roofvogels en roofdieren als de boommarter. Rond de Kuinderplas zorgen Welshpony’s en IJslandse paarden dat de open plekken in het bos open blijven. Het Kuinderbos verloochent zijn afkomst niet. Kijk maar eens goed op de grond: doordat het bos op de bodem van de zoute Zuiderzee werd aangeplant, zijn nog steeds schelpenresten tussen de bomen te vinden. Kortom, het Kuinderbos is een prachtig uitje! 

Ook organiseert Staatsbosbeheer het hele jaar door diverse activiteiten. Meer info op https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/kuinderbos

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Natuurmonumenten beheert het zuidelijke deel: De Wieden. Dit waterrijke natuurgebied in de Kop van Overijssel is een oase van ruimte en rust. Je vindt hier plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen.  Zeldzame dieren als de otter en de zwarte stern voelen zich thuis in de natte natuur van De Wieden. Vanaf de observatieplekken in het gebied zie je allerlei vogels, zoals de aalscholver en zilverreiger. Op de hooilanden groeien planten met kleurrijke bloemen, zoals de dotterbloem en ratelaar. Uniek voor De Wieden is het zeldzame trilveen.  De Wieden is een cultuurlandschap. Het landschap is gevormd door de turfwinning; vanaf de vijftiende eeuw werd hier veen gebaggerd. Kortom: Nationaal Park Weerribben-Wieden is ideaal om de omgeving te verkennen via de prachtige wandelroutes, fietspaden of kanoroutes!

Giethoorn

Giethoorn is een toeristische hotspot en is het middelpunt van WaterReijk, het Venetië van het noorden. U kunt hier prachtig varen door een labyrint van kanalen en grachten. En een boot huren kan in Giethoorn bijna overal. Wat voor Venetië het Canal Grande is, dat is de lange Dorpsgracht voor Giethoorn. En net als de Venetiaanse gondel wordt de punter, de Gieterse streekboot bij uitstek, handmatig voortbewogen. In dit geval met een lang houten hulpstuk; de punterstok. Daarmee duw je de boot langs rietgedekte boerderijen, pittoreske huisjes, gezellige terrasjes, winkels en musea. Een boot huren in Giethoorn is erg eenvoudig; een punter is in en rond Giethoorn volop te huur en punteren is door iedereen snel onder de knie te krijgen. Zie je dat toch niet zo zitten, dan kies je gewoon voor een punter, of een andere boot, met een (elektrische) fluistermotor.

Subtropisch zwembad Swimfun

Swimfun is een subtropisch zwembad met een spectaculaire wildwaterbaan in Joure. Op bijna 5 meter hoogte begint u aan een indrukwekkend avontuur. U wordt meegevoerd langs watervallen en door grotten. Onderweg kunt u even uitrusten op een van de bruisbanken voordat u verder gaat met het spectaculaire wateravontuur. Ook de Magic Oval Slide is spectaculair, een glijbaan van meer dan 50 meter lang waar u met of zonder opblaasband van af kunt glijden. Een avontuur voor de hele familie. Bij Swimfun kunt u ook ontspannen middels een bezoekje aan de sauna. Naast de sauna kunt u ook gebruik maken van de zonnebank, Turkse stoombaden en kruiden baden en de whirlpool. Samengevat: Swimfun is ideaal voor een dagje plezier voor jong en oud.

Elfstedenroute

De Elfstedenroute, een wereldreis in Friesland! Vanaf de camping kunt u een uitstapje maken naar één van de elf Friese steden. In de buurt liggen o.a. Sloten, Sneek, Stavoren, IJlst, Hindeloopen en Workum. Eens in uw leven moet u de Elfstedentocht gereden of gevaren hebben, anders mist u de beleving van een flink deel van de rijke geschiedenis van Nederland. Daarom is deze Elfstedenroute een prachtig uitstapje! Sinds de laatste Elfstedentocht op de schaats in januari 1997 is het wereldwijd bekend Fries erfgoed. Het meest gevarieerde deel van de 254 km lange fiets-, wandel-, peddel-, motor- en autoroute voert door de kleinste stad ter wereld, Sloten, en het tussen de Friese meren en het IJsselmeer gevatte zachtglooiende bosrijke Gaasterland.

Gaasterland

In Gaasterland gaat het open landschap over in heuvelachtig met veel bos. Dit stuwwallenlandschap ligt in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. In tegenstelling tot de overwegend vlakke provincie, is het hier juist glooiend en bosrijk. Het is er waterrijk en de natuur is er prachtig! U vindt er moeras- en veengebieden, poelen en de Friese meren. Gaasterland staat van oudsher bekend om het Rijsterbos en het Mirnserklif. Daarom is Gaasterland bijzonder geschikt om met de fiets, wandelend, per boot of per paard te verkennen.

Sauna De Woudfennen

Sinds 1986 is De Woudfennen in Joure een begrip in Friesland. Bij De Woudfennen kunt u uw dag volledig naar eigen wens invullen. Opwarmen in de sauna, ontspannen tijdens een massage, beautybehandeling of geniet u in het restaurant van een heerlijke lunch of diner? Naast het sfeervolle saunaplein is er ruime keuze aan faciliteiten, zoals de Kelo sauna waar dagelijks diverse opgietsessies plaatsvinden, de Zoutsteensauna met heilzame werking en de Finse panoramasauna waarbij u vanaf 12 meter hoogte een spectaculair uitzicht heeft over de landerijen. In de prachtige tuin kunt u genieten van de frisse buitenlucht en de eerste zonnestralen.

Meer weten?

We vertellen u graag meer over de prachtige omgeving en de activiteiten rond minicamping het Zwerversnest! Ook kunt u bij onze receptie diverse folders bekijken of meenemen. Kijk voor nog veel meer bezienswaardigheden op de website van het VVV. 

Meer toeristische informatie over Friesland kunt u vinden op: https://toeristeninformatienederland.nl/regio/friesland